Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Σεπτέμβριος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<< >>
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ

 

Εμείς οι Δήμαρχοι, τα μέλη των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων, ως αιρετοί εκπρόσωποι των κοινωνιών της κρητικής υπαίθρου, εκφράζουμε την αγωνία μας για το παραγωγικό και αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας.

Δε μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς σ''αυτό που εδώ και χρόνια συντελείται. Τα χωριά μας συρρικνώνονται, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα τους και η γη μας που έθρεψε γενιές και γενιές ερημοποιείται με την κυριολεκτική και μεταφορική έννοια του όρου.

Αρνούμαστε να υπογράψουμε το πιστοποιητικό θανάτου των αγροτών μας και να ενταφιάσουμε ένα αγροτικό πολιτισμό αιώνων. Πρέπει την ύστατη ώρα να συμπαρασταθούμε και να υποστηρίξουμε ενεργητικά το κίνημα και τις διεκδικήσεις των αγροτών της Κρήτης για την "ελάχιστη" επιβίωσή τους και να ακούσουμε την κραυγή της αγωνίας τους.

Δεν θα σταθούμε στα λάθη του παρελθόντος και στις διαχρονικές ευθύνες όλων μας γι''αυτή την κατάσταση. Εκείνο που προέχει είναι να σκύψουμε πάνω στο "άμεσο" πρόβλημα τους και να προβάλλουμε συγκεκριμένα αιτήματα:

 

1)     Ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.

2)     Την παραγωγή επιτέλους μιας συνεπούς και συντεταγμένης αγροτικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο που θα λαμβάνει υπόψη της, τις τοπικές ιδιαιτερότητες και την σχέση μας με την παγκοσμιοποίηση, ανιχνεύοντας κυρίως τα οφέλη στα οποία μπορούμε να προσδοκούμε. Πρέπει να πάψουμε να υφιστάμεθα παθητικά μόνο τις αρνητικές τις συνέπειες.

3)     Την ενίσχυση ορθολογικά, των πραγματικών υποδομών που χρειάζεται η μεσογειακή μας γεωργία, η οποία μπορεί να είναι μικρής κλίμακας αλλά εξαιρετικής ποικιλίας και ποιότητας.

4)     Την επιδίωξη της ποιότητας των προϊόντων μας, της πιστοποίησής τους και της συμμετοχής τους σε αγορές παλαιές και αναδυόμενες που θα δώσουν την διέξοδο στην αγροτική μας οικονομία.

5)     Το επάγγελμα του αγρότη στην Ελλάδα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και παγκόσμια ιδιαιτερότητα συμπληρωματικότητας με άλλες πλευρές της οικονομίας, επομένως η βιωσιμότητα του αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και ένα πείραμα που μπορεί να δώσει πρωτότυπα αποτελέσματα.

6)     Το τέλος του νεοφιλελευθερισμού αναδιατάσσει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις νέες απαντήσεις και δράσεις που πρέπει να διαμορφώσουμε.

7)     Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν αποτελούμε παρελθόν αλλά κομμάτι ενός μέλλοντος που τώρα διαμορφώνεται και καμία Κασσάνδρα δεν μπορεί να το προβλέψει.

8)     Αν αντέξουμε, έστω για λίγο, κι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις σκέψεις μας και τα σχέδια μας, θα νικήσουμε.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Δήμων του Νομού Ηρακλείου που συναντηθήκαμε σήμερα 29/01/2009 στα γραφεία της Ο.ΑΣ.Ν.Η. (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου) συναποφασίσαμε:

 

-         Να καλέσουμε τους Δημότες Αγρότες και μη, να συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις των αγωνιζομένων αγροτών,

-         Να ζητήσουμε την συμπαράσταση και τη συμμετοχή στον δίκαιο αυτό αγώνα όλων των παραγωγικών τάξεων και των θεσμοθετημένων φορέων τους (Εργατικά συνδικάτα, Ενώσεις και Συλλόγους εμπόρων και βιοτεχνών, εκπαιδευτικών, φοιτητών και νεολαίας),

-         Καλούμε σε έκτακτη σύγκληση τα Δημοτικά μας Συμβούλια με πρόταση να συμπαρασταθούμε ενεργητικά με το κλείσιμο των Δήμων, την Δευτέρα 02/02/2009 και την συμμετοχή μας στην κινητοποίηση των αγροτών.

 

 

 

 

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αγροτικών Δήμων Νομού Ηρακλείου.