Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Σεπτέμβριος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<< >>
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

06/10/2007, Τα αποκαλυπτήρια του έργου του γνωστού γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη από τη σειρά «Μάρτυρες και Θύματα» στις Αγιές Παρασκιές

Τα αποκαλυπτήρια του έργου του γνωστού γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη από τη σειρά «Μάρτυρες και Θύματα» πραγματοποιούνται το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος των Αγιών Παρασκιών, του Δήμου «Ν.Καζαντζάκης».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης.

Με την εκδήλωση των εγκαινίων πέφτει η αυλαία των φετινών πολιτιστικών δράσεων του Δήμου «Καζαντζάκεια 2007» ,οι οποίες ήταν αφιερωμένες στον μεγάλο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, 50 χρόνια από τον θάνατό του.

Βασικός άξονας των εκδηλώσεων ήταν η πραγματοποίηση της δράσης «Εικαστικοί καλλιτέχνες εμπνέονται από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και δημιουργούν», στην οποία εντάσσεται και η εξαιρετική τιμή που επεφύλαξε ο Γιάννης Παρμακέλης στο Δήμο να δωρίσει το γλυπτό του.

Το γλυπτό έχει ύψος 2 μέτρα, είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και αναπαριστά μία ανδρική μορφή. Με το γλυπτό αυτό αλλά και ολόκληρη την σειρά «Μάρτυρες και Θύματα» ο Γιάννης Παρμακέλης θέλει να αποδώσει τιμές σε όλους τους άγνωστους ανθρώπους οι οποίοι χωρίς να σκεφτούν προσωπικό κόστος και θυσίες, συνέβαλαν στην πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η σειρά «Μάρτυρες και Θύματα» που περιλαμβάνει επίσης ανάγλυφα και ολόγλυφα σχέδια άρχισε να δημιουργείται από τον Γιάννη Παρμακέλη στα τέλη της δεκαετίας του ''60 και έχει εκτεθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Γιάννης Παρμακέλης

Ο Γιάννης Παρμακέλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε γλυπτική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Δίδαξε σχέδιο στη Σχολή Δοξιάδη από το 1968 έως το 1976. Είναι καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Πολυτεχνική Σχολή στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας επίσημα σε πολλές διεθνείς εκθέσεις.

Aπό το 1967 ώς το 1974 ο Γιάννης Παρμακέλης είχε δημιουργήσει σειρά γλυπτών και ανάγλυφων με τίτλο «Mάρτυρες και θύματα», θέλοντας να τιμήσει όλους τους άγνωστους ήρωες. «Θαυμάζω τους αλτρουιστές, εκτιμώ τους ανθρώπους που έχουν μείνει αγωνιζόμενοι έστω και μια ώρα φυλακή. Aπ'' αυτούς εμπνεύστηκα τα έργα μου», λέει. Έργα του υπάρχουν σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Γιάννης Παρμακέλης ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας και με χαρά δέχτηκε να παραχωρήσει στο Δήμο μας ένα γλυπτό από τη σειρά «Μάρτυρες και θύματα», το οποίο θα κοσμήσει ένα οικισμό του Δήμου μας, αυτόν που ο ίδιος θα επιλέξει. Τα αποκαλυπτήρια του έργου θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του Σεπτέμβρη.