Φεβρουάριος  2020
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ 2008

Ο Δήμος "Ν. Καζαντζάκης" θέλοντας να αναδείξει το σημαντικότερο αγροτικό προϊόν της περιοχής, το κρασί, αλλά και την ιστορία του που στην περιοχή μας ανάγεται στα μινωικά χρόνια με αδιάλειπτη συνέχεια μέχρι σήμερα και είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με τον πολιτισμό της περιοχής, διοργάνωσε Διαγωνισμό Χωρικής Οινοποίησης έτους 2008, σε συνεργασία με την Ένωση Πεζών και το Δίκτυο Οινοποιών του Νομού Ηρακλείου και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, της Ενορίας Αγιών Παρασκιών και του συνόλου των φορέων των Αγιών Παρασκιών και της τοπικής κοινωνίας.

Σε μια περίοδο που ο αμπελώνας και το κρασί εισέρχονται σε βαθιά κρίση είναι ανάγκη να επαναδιατυπώσουμε τη σχέση μας με το κρασί, να το προσδιορίσουμε, να το μελετήσουμε και να το προωθήσουμε ως προϊόν αγροτικής παραγωγής αλλά και ως προϊόν πολιτισμού.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 64 οινοποιοί και στη δεύτερη φάση προκρίθηκαν 35 κρασιά χωρικής οινοποίησης που αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή οινολόγων αποτελούμενη από τους: Γιώργο Κουμαντάκη- ΕΑΣ Πεζών, Μύριαμ Αμπουζέρ- Λυραράκης Α.Ε, Μανόλη Δραμητινό- Μιχαλάκης Α.Ε., Γιώργο Γιαλιτάκη, Ζαχαρία Διαμαντάκη- CretaRaki.

Η τελική φάση του διαγωνισμού καθώς και η απονομή βραβείων και επαίνων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 του Νοέμβρη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αγίου Γεωργίου στις Αγιές Παρασκιές σε μια ιδιαίτερα ενθουσιώδη ατμόσφαιρα που συνέπεσε και με τη γιορτή του Άη Γιώργη του Μεθυστή, πολιούχου  των Αγιών Παρασκιών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ Ανδρέας, εκπρόσωποι των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τις εισηγήσεις τους οι: Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη, Αρχαιολόγος, ο Νίκος Μηλλιαράκης- Πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου και ο Μηνάς Ταμιωλάκης, Οινολόγος- Οινοποιός.

Τα βραβεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Επιτροπής Αξιολόγησης απονεμήθηκαν ως εξής:

Λευκά 2008:

1ο Βραβείο: Ζηδιανάκης Ζαχαρίας- Αγιές Παρασκιές