Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Σεπτέμβριος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<< >>
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020
Αρχάνες - Αστερούσια
www.eweather.gr

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας

εβδομαδα τοπικης δημοκρατιας

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας είναι μια ετήσια ευρωπαϊκή εκδήλωση με ταυτόχρονες εθνικές και τοπικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τις συμμετέχουσες τοπικές αρχές σε όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να ενισχυθεί η γνώση της τοπικής δημοκρατίας και να προωθηθεί η ιδέα της δημοκρατικής συμμετοχής σε τοπικό επίπεδο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να εγκαινιάσει από τον Οκτώβριο του 2007 ένα νέο θεσμό, την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας», θέλοντας έτσι να τιμήσει τη συμβολή της περιφέρειας στη συνολική ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Σκοπός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας είναι να ενημερώσει τους πολίτες για τον τρόπο λειτουργίας των τοπικών αρχών και για τις δυνατότητες συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, αλλά και να τονίσει το ότι οι τοπικές κοινωνίες αποτελούν τα κύτταρα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Προτείνονται διάφορες δράσεις, που χωρίς να είναι δεσμευτικές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ανάλογων εκδηλώσεων. Απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό π.χ. νέους, ηλικιωμένους, δημότες, εκπρόσωποι σωματείων και έχουν ως στόχο αφενός να ενημερώσουν τους πολίτες για τον τρόπο λειτουργίας των τοπικών αρχών και αφετέρου να τους ενθαρρύνουν να συμμετέχουν ενεργά στις τοπικές υποθέσεις.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ο Δήμος "Ν.Καζαντζάκης" θα συμμετάσχει ενεργά στην μεγάλη αυτή γιορτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα καινοτόμο κατά την άποψή μας θεσμό.

Με την υπ.''αρ. 96/2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχωρήσαμε στην συγκρότηση των Ανοιχτών Επιτροπών Ενεργών Πολιτών για θέματα που αφορούν στην Παιδεία, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, κάνοντας από κοινού μια προσπάθεια να εξαλείψουμε το έλλειμμα της αντιπροσώπευσης των πολιτών για τα κοινά.

Οι Ανοικτές Επιτροπές Ενεργών Πολιτών ήδη λειτουργούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Διακρίνονται από την εθελοντική κινητοποίηση των πολιτών οι οποίοι διακατέχονται από διάθεση και ενθουσιασμό για τα κοινά, δηλώνουν τη δυναμική τους παρουσία, και εισηγούνται την άποψή τους, πριν την είσοδό τους για απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Γίνεται εμφανές ότι κάθε πολίτης μπορεί να συνδιαμορφώνει πολιτικές στους βασικούς τομείς που αφορούν την κοινωνία και τον Δήμο μας.

Η ανάγκη για καλύτερη λειτουργία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι δεδομένη. Οι Ανοικτές Επιτροπές Ενεργών Πολιτών πιστεύουμε ότι είναι ένας τρόπος να εξασφαλίζεται η μεταφορά πληροφορίας από την τοπική αρχή στον πολίτη και αντίστροφα και ότι ανοίγουμε διόδους σε μια καλύτερη συνεργασία μαζί σας.

Είναι χρέος και θέλησή μας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την ενεργοποίηση του πολίτη, να τονώσουμε την έννοια της τοπικής δημοκρατίας και κατά συνέπεια να εξασφαλίσουμε τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας.

Καλούμε λοιπόν, όλους τους συνδημότες μας να δηλώσουν συμμετοχή ως μέλος των Ανοιχτών Επιτροπών Ενεργών Πολιτών και να συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους στην διαμόρφωση μιας ουσιαστικότερης επικοινωνίας μεταξύ Τοπικής Αρχής και Πολίτη.

 

Τηλ. Επικοινωνίας για συμμετοχή κ΄ πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας:

Δήμος "Ν.Καζαντζάκης"- Γραφείο Δημάρχου: 2813401 141