Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Μάιος  2021
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

Αρχαιολογική Συλλογή Αρχανών

 

Στις 21 Αυγούστου 1993 εγκαινιάσθηκε στο κέντρο της κωμόπολης στη συνοικία Τζαμί, η Αρχαιολογική Συλλογή Αρχανών

συνολικού εμβαδού 570 τ.μ . όπου εκτίθενται για πρώτη φορά στην Κρήτη ορχαιολογικά ευρήματα ενός και μόνο χώρου .

Τo μικρό  αλλά κομψό  κτήριο του Μουσείου , ένα νεοκλασικό κτίσμα του περασμένου αιώνα, ήταν το πρώτο δημοτικό σχολείο

της κωμόπολης , που λειτούργησε έως την δεκαετία του 1920.

Το κτήριο του Μουσείου υψώνεται ελεύθερο στο βάθος ενός αρκετό μεγάλου χώρου, που διαμορφώθηκε σε μια μεγαλόπρεπη

πλακόστρωτη ουλή  Μόνο στολίδι της αυλής μια πωρολιθική κρήνη της εποχής της Τουρκοκρατίας , αριστερά , που σώθηκε από άλλη  θέση , με δροσερό τρεχούμενο νερό, και δεξιό μπουκαμβίλιες λουλούδια και μια νεραντζιά στοιχεία απλό και ταιριαστά στη

μορφή του κτηρίου , που προβάλλεται σαν χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής.

Στην πίσω πλευρά , στο βάθος, κατασκευάσθηκε ένα εργαστήριο , ένα φυλάκιο, και άλλοι απαραίτητοι λειτουργικοί χώροι . Μια

άλλη μεγάλη αυλή  που βγάζει σε δρόμο και γειτονεύει με την υστεροβυζαντινή τριμάρτυρη εκκλησία των Αγίων Γεωργίου , Χαραλάμπου και Τρύφωνος  μεταμορφώθηκε σε κήπο με μυριστικά  δέντρα, θάμνους, περικοκλάδες και μια κρεβατίνα .

Πρέπει αμέσως να σημειωθεί ότι στο Μουσείο των Αρχανών δεν φυλάσσονται τα πολύτιμα ευρήματα της ανασκαφής των Αρχανών,

τα χρυσά κοσμήματα των ασύλητων ταφών, τα περίτεχνα ελεφαvτoυργήματα . οι μοναδικές σφραγίδες , τα χάλκινα αγγεία και τα λίθινα σκεύη , που για λόγους ασφάλειας παραμένουν στο Μουσείο Ηρακλείου .

Τα περισσότερα  βέβαια στις αποθήκες και μερικά εκλεκτά στην έκθεση στις προθήκες 16, 18, 42,70. 70α. 75, 75α, και 88 του τεράστιου πια και γι'' αυτό αδύνατο να αφομοιωθεί Μουσείου Ηρακλείου  προορισμένα και αυτά  όπως και τόσα άλλα αριστουργήματα της αρχαίας κρητικής τέχνης , να ζαλίσουν δυστυχώς μόνο τον επισκέπτη.

Το Μουσείο Αρχανών δεν περιλαμβάνει παρά την ταπεινή κεραμική.

Τα εκθέματα παρουσιάζονται  σε μια χρονολογική σειρά . Τα πρώτα ευρήματα είναι προανακτορικών χρόνων , από το νεκροταφείο στο Φουρνί.

Στην Προθήκη 1 εκτίθενται αντίγραφα των σημαντικότερων μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων, του μοναδικού ελεφάντινου και ενός μινωικού λίθινου, αψευδείς μάρτυρες των πρωιμότατων σχέσεων του χώρου με μακρινές περιοχές μαζi με θαλασσινό στρείδια και βότσαλα. Στην Προθήκη 2 διάφορα μικροαντικείμενα, κοσμήματα από ελεφαντόδοντο ,κοινές και ημιπoλύτιμες πέτρες ,δυο ασημένια σκουλαρίκια με τρόπο που να υποβάλλουν τη χρήση τους , καθώς και μικροσκοπικά πήλινα ειδώλια ζώων, κι ένα μεγαλύτερο ταύρου.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον έκθεμα είναι οι διάφορων τύπων πήλινες σαρκοφάγοι. ακόμη και μια παιδική και οι ταφικοί πίθοι , όπως

βρέθηκαν με τα οστά των νεκρών στη συνεσταλμένη στάση (Εκθεμα3), όχι μόνο γιατί σχηματίζεται για πρώτη φορά σε κρητικό μουσείο μια ιδέα της ταφής των νεκρών  αλλά και για τον τρόπο της υπόγειας έκθεσής τους. Η σαρκοφάγος με τους δύο νεκρούς.

έναν ώριμο άντρα και μια νέα γυναίκα, και ο διπλανός πίνακας V, με ανασκαφικές φωτογραφίες, κατόψεις και αναπαραστάσεις, σχετικά με τα ταφικά έθιμα της μινωικής Κρήτης .

Οι επόμενες Προθήκες 4 και 5 περιλαμβάνουν προανακτορικών και πρώιμων παλαιoανακτορικών χρόνων κεραμική από διάφορα ταφικά κτήρια στο Φουρνί, με ποικιλία σχημάτων και διακοσμη τικών θεμάτων. Στην Προθήκη 4 εκτίθεται αντίγραφο από το μοναδικό μινωικό μουσικό όργανο το πήλινο σείστρο, Και στην επόμενη Προθήκη 6 γραπτές παιδικές σαρκοφάγοι και ταφικά αγγεία, πάλι από το Φουρνί, καθώς και μία χύτρα .

Ο Πίνακας νΙΙ. η Προθήκη 7 και τα Εκθέματα 8 είναι αφιερωμένα στη λατρεία και τα ιερά των Αρχανών, κυριότατα στο ναό της ανθρωποθυσίας στα Ανεμόσπηλια , του τέλους των παλαιoανακτορικών χρόνων.

Τα δείγματα κεραμικής περιλαμβάνουν επίσης τρεις πίθους από το κεντρικό δωμάτιo του ναού , Και εκτίθενται ακόμη : εκμαγείο της σφραγίδας από αχάτη  που φορούσε ο  ιερέας  και αντίγραφο του χάλκινου όπλου της θυσίας με το έμβλημα της κεφαλής ενός ζώου και στις δύο πλευρές .

Τα εκθέματα των επόμενων προθηκών ανήκουν στα επόμενα νεοανακτορικά χρόνια . Τόσο ο πίνακας Vlll όσο και η προθήκη 9 αφορούν τον ιδιωτικό βίο, ιδιαίτερα  η προθήκη με ευρήματα από το Κτήριο 4 στο Φoυρvί, ευρήματα που εικονογραφούν διάφορες δραστηριότητες ,  όπως την υφαντική και τη βαφική , και υποδηλώνουν τον τρόπο μαγειρικής και τη δίαιτα των μινωιτών των Αρχανών,  την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Δίπλα εκτίθεται ένας περίτεχνα κατάκοσμος πίθος (Εκθεμα 1Ο) από μια αγροικία.

Αμέσως μετά, στην Προθήκη 11, η ζωή φαίνεται πως αλλάζει για τους ευγενείς με διάφορα εκθέματα από το Ανακτορικό Κτήριο

στην Τουρκογειτονιά, κυρίως εξαίρετα δείγματα κεραμικής .

Η προθήκη 12 είναι αφιερωμένη στη λιθοτεχνία των Αρχανών με εκθέματα διάφορα αγγεία και σκεύη από πoικlλες πέτρες , και  ακόμη λίθινα εργαλεία . σφονδύλια κλπ . Και τέλος , στην τελευταία Προθήκη τοίχου την 13, εκτίθενται σε σειρά διάφορα όστρακα από την ανασκαφή των Aρχανών, από την αρχή της 3ης Xιλιετiας μέχρι και σήμερα .

Έφη Σακελλαράκη

Αρχαιολόγος