Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Μάιος  2021
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

21-22 Δεκεμβρίου: 1η γιορτή παραμυθιών, Χάρακας-Πύργος Δήμου Αρχανών Αστερουσίων

1η γιορτή παραμυθιών

21-22 Δεκεμβρίου 2013

Χάρακας-Πύργος Δήμου Αρχανών Αστερουσίων 


 


Το παραμύθι έπαιξε και συνεχίζει να παίζει πολύ σπουδαίο και διαχρονικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Μέσα από κόσμους εντελώς φανταστικούς κατάφερνε να διασκεδάζει, να νουθετεί, να διαμορφώνει ηθικά και να διαπαιδαγωγεί τα παιδιά, κυρίως σε περιόδους που δεν υπήρχε ακόμη συστηματική εκπαίδευση, ούτε, φυσικά, τηλεόραση κτλ. Το παραμύθι, παρόλο που κινείται στο παρελθόν και μάλιστα χωρίς χρονικό και τοπικό καθορισμό και παρόλο που δεν περιορίζεται από φυσικούς νόμους, επηρεάζει σημαντικά με τα ηθικά του διδάγματα, το παρόν και το μέλλον.


Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων, με πλήρη επίγνωση του σπουδαίου ρόλου των παραμυθιών, υλοποίησε τα 2 προηγούμενα χρόνια τη δράση: «Μια φορά κι έναν καιρό. αφηγήσεις του τότε, μαθήματα του σήμερα», διασώζοντας, καταγράφοντας και δημιουργώντας ένα CD παραδοσιακών παραμυθιών για μικρούς και .μεγάλους. Η δράση αυτή αποκάλυψε ότι η περιοχή του δήμου, και ιδιαίτερα η ρίζα των Αστερουσίων, διασώζει έναν αφηγηματικό πλούτο μοναδικής αξίας που μέσα από συνέργειες και πολλή δουλειά των δομών μας (θεατρικά εργαστήρια, εικαστικό εργαστήρι, κοινωνικές δομές κ.α.) αλλά και πλήθους εθελοντών, παρουσιάστηκε στο κοινό με τον τρόπο που του άξιζε.

Η γιορτή παραμυθιού είναι το επόμενο βήμα. Ένα φεστιβάλ που θα προβάλλει τον τοπικό πολιτισμό και την ελληνική πολιτιστική παράδοση, τονίζοντας τη διαχρονικότητα και την πολυσημία τους και θα λειτουργήσει σαν χώρος συνάντησης και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται με θεματικό άξονα το παραμύθι. Κι ενώ τα παραμύθια χρησιμοποιούνταν κατά κόρον για να αποκοιμίσουν τα παιδιά, εμείς τα βλέπουμε και θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν μέσα "αφύπνισης" των παιδιών μας και ολόκληρης της κοινωνίας...

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ