Ημερολόγιο εκδηλώσεων

Μάιος  2021
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<< >>
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

Eλκυστικός προορισμός εναλλακτικού τουρισμού

 

Με αυτά και πολλά άλλα, ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων συγκαταλέγεται πλέον στις περιοχές με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα από ντόπιους και ξένους. Ο τόπος αυτός, μπορεί να μην διαθέτει υπερπολυτελή ξενοδοχεία και υπηρεσίες που συνήθως συνοδεύουν τις υποδομές μαζικού τουρισμού, έχει όμως διαμορφώσει το δικό του τουριστικό προϊόν, γεγονός που τον έχει τοποθετήσει στις πρώτες θέσεις προτίμησης πολλών ομάδων ειδικών ενδιαφερόντων. Φυσιολάτρες, πεζοπόροι, λάτρεις των σπορ του βουνού, περιηγητές θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων, οικογένειες, ομάδες νέων και μαθητών ξέρουν ότι εδώ θα βρουν μια φύση ανόθευτη, έναν πολιτισμικό πλούτο ανεξάντλητο και φιλοξενία γνήσια, όπως εκφράζεται μέσα από τη δεκτικότητα των ανθρώπων, τη γαστρονομική τους κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα, τις γιορτές τους.

Είναι αλήθεια ότι δύσκολα φαντάζεται κανείς πως μια περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά στο αστικό κέντρο του Ηρακλείου έχει τόσες πολλές διεξόδους και για τόσο ειδικά ενδιαφέροντα.

Θα φανταζόσασταν για παράδειγμα ότι στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων υπάρχουν, αναλογικά, τα περισσότερα φαράγγια σε όλη την Κρήτη; Και όμως…

Πάνω από 14 είναι τα φαράγγια του Δήμου που απευθύνονται τόσο στους εξειδικευμένους λάτρεις του cannyoning, όσο και σε αυτούς που αναζητούν ευχάριστες διεξόδους αναψυχής στην παρθένα φύση και σε μαγευτικά τοπία.

Το Κνωσσανό, το Αστρακιανό, το Κουναβιανό και το φαράγγι της Σπηλιώτισσας, το φαράγγι του Μαριδακίου και το ρέμα του Αγίου Νικήτα είναι φαράγγια με εντυπωσιακή βλάστηση και, κατά κανόνα, καλά διαμορφωμένα μονοπάτια και σήμανση κατάλληλη για την εύκολη διάσχισή τους από κάθε ενδιαφερόμενο ανεξαρτήτου ηλικίας.

Τα φαράγγια του Αμπά, του Αγίου Νικήτα, το Εθιανό, του Τσούτσουρα, του Μαριδακίου, το Κακοπέρατο, το Μεσοσφήνι, είναι βαθιές χαρακιές στα απόκρημνα βουνά των Αστερουσίων που ξεκινάνε συνήθως από ψηλά για να καταλήξουν στις νότιες ακτές. Τα φαράγγια αυτά είναι από τα ωραιότερα της Κρήτης, με εντυπωσιακούς καταρράκτες και καταβάσεις που κόβουν την ανάσα, που προσελκύουν λάτρεις του cannyoning από όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2006 και το 2007, στα πλαίσια της παγκόσμιας και αντίστοιχα παγκρήτιας συνάντηση cannyoners που πραγματοποιήθηκε στα νότια Αστερούσια, τα φαράγγια αυτά ήταν από τα πλέον επισκέψιμα.

Οι λάτρεις της περιπέτειας, θα βρουν εδώ ιδανικό πεδίο και για πλήθος άλλες υπαίθριες δραστηριότητες τύπου extreme sports. Η αναρρίχηση είναι μία από αυτές. Οργανωμένες πίστες υπάρχουν στα δυτικά πρανή του Γιούχτα, στους Θόλους, μια λοφώδη περιοχή του Αλαγνίου, και στις τρεις Εκκλησιές των Αστερουσίων. Το ποδήλατο βουνού με τη σειρά του, τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Οι ασκημένοι στο σπορ προτιμούν την περιοχή αυτή λόγω του πλήθους διαδρομών που διαθέτει, οι οποίες, μπορεί να μην είναι οργανωμένες, όμως εύκολα μπορούν να ανακαλύψουν εξερευνώντας τους ανεξάντλητους μικρούς χωματόδρομους και τα καλά στρωμένα μονοπάτια της περιοχής. Οι τοποθεσίες που συνήθως ποδηλατούν είναι μαγευτικές: άλλοτε κατάφυτες, με νερά και καταρράκτες, και άλλοτε σκληρές και άγονες αλλά ασύγκριτα γοητευτικές και αρωματισμένες από μεγάλη ποικιλία άγριων βοτάνων. Οι πεδινές και λοφώδεις εκτάσεις του Δήμου είναι ιδανικές και για τους λιγότερο έμπειρους ποδηλάτες όλων των ηλικιών, που μπορούν να συνδυάσουν την άσκηση με την περιήγηση στα φιλόξενα χωριά.

Αντίστοιχης ποικιλίας και ενδιαφέροντος είναι τα πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια του δήμου. Το πιο γνωστό, το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 περνάει από τις Άνω και τις Κάτω Αρχάνες, τη Μυρτιά και τους Αστρακούς. Στο Γιούχτα, υπάρχουν πέντε (5) τουλάχιστον σηματοδοτημένα μονοπάτια που συνδέουν τους φυσικούς με τους αρχαιολογικούς και ανθρωπογενείς πόρους της περιοχής.

Πανέμορφες και κατάφυτες πεζοπορικές διαδρομές υπάρχουν και μέσα στα φαράγγια της μεσόγειας ζώνης του δήμου, που αποτελούν τμήματα των κλάδων του Κατσαμπαδιανού και του Καρτερού ποταμού που διαρρέοντας έχουν χαράξει τα περίφημα φαράγγια της ευρύτερης περιοχής: Κνωσσανό, Αστρακιανό, Κουναβιανό.

Στα Αστερούσια, που είναι το μεγαλύτερο σε έκταση ορεινό τμήμα του δήμου, τα μονοπάτια είναι ακόμα περισσότερα και συνδέουν τους ορεινούς οικισμούς με τα παράλια, περνώντας μέσα από ρέματα ή κινούμενα παράλληλα με την ακτογραμμή. Από τους παραλιακούς οικισμούς των Αστερουσίων, πεζοπορώντας κανείς, μπορεί ακόμα να επισκεφτεί τα δύσβατα φαράγγια του Αμπά, του Μαριδακίου και άλλα, ξεκινώντας από την έξοδό τους στη θάλασσα και φτάνοντας μέχρι το σημείο που είναι προσβάσιμα.